Trenutno aktivnih Gostiju: 102 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Krštenje - sakrament ulaska u zajednicu ljubavi i družbu prijatelja
Duhovni kutak © vlč. S. Košćak i vlč. K. Kuhar
Autor vlč. Silvio Košćak   
Srijeda, 02 Rujan 2015 10:11

Iv 3, 1. 5 - 8

Iz Evanđelja po Ivanu

Bijaše među farizejima čovjek imenom Nikodem, ugledan Židov. On dođe Isusu obnoć i reče mu: "Rabbi, znamo da si od Boga došao kao učitelj jer nitko ne može činiti znamenja kakva ti činiš ako Bog nije s njime." Odgovori mu Isus: "Zaista, zaista, kažem ti: tko se ne rodi nanovo, odozgor, ne može vidjeti kraljevstva Božjega!...

Ako se tko ne rodi iz vode i Duha, ne može ući u kraljevstvo Božje. Što je od tijela rođeno, tijelo je; i što je od Duha rođeno, duh je. Ne čudi se što ti rekoh: 'Treba da se rodite nanovo, odozgor.' Vjetar puše gdje hoće; čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide. Tako je sa svakim koji je rođen od Duha."

 

MEDITACIJA

Prolazeći putem kršćanskog života, a vođeni sakramentima, nalazimo se na samim vratima vjere, nalazimo se pred razmišljanjem, nalazimo se pred prisjećanjem i produbljivanjem važnosti koju prvi od svih sakramenata, sakrament krštenja, ima za život svakog od nas vjernika katolika. Tim sakramentom ušli smo u zajednicu vjernih. Krštenjem smo pozvani uvijek i svuda navještati Riječ, Živoga Boga. Pozvani smo danas shvatiti važnost ovog sakramenta jer po njem i nama koji smo ga primili, mnogi novi naraštaji trebaju „doživjeti Crkvu kao družbu prijetelja u koju se doista može pouzdati, blisku u svim životnim trenucima... bilo teškim bilo mračnim..." (KKC 1243). „Krštenje je među Božjim darovima najljepši i najdivniji... Nazivljemo ga darom, milošću, pomazanjem, prosvjetljenjem, odjećom neraspadljivosti, kupelji preporođenja, pečatom, i svime onim što je najdragoccjenije. Dar je, jer se podjeljuje onima koji ništa ne donose; milost, jer se čak daje i onima koji su krivnjom pterećeni; krštenje ili uranjanje jer se u vodi pokapa grijeh; pomazanje, jer je sveto i kraljevsko (takvi su oni koji su pomazani); prosvjetljenje, jer je ižaravajuće svjetlo; odjeća, jer prekriva našu sramotu; kupelj, jer nas pere; pečat, jer nas čuva i znak je Božjega gospodstva" (Benedikt XVI., Naučiti vjerovati).

 

MOLITVA

Gospodine Isuse Kriste, Kralju svega stvorenoga. Krštenjem smo postali dionici tvoga križa, muke, smrti i slavnog uskrsa. Daj nam, da potaknuti djelovanjem tvoga Duha, Branitelj i Životvorca kojeg si nam poslao, budemo dostojni saveza koji smo s tobom po krštenju sklopili. Budi po nama svjetlo i vođa mnogim dušama koje želiš spasiti kako bismo se jednom svi zauvijek s tobom radovali, zajedno s tvojim Ocem u Duhu Svetom, ljubavi obojice, kroz sve vijeke vjekova. Amen.