Trenutno aktivnih Gostiju: 103 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
BLAŽENI ONI KOJI NE VIDJEŠE A VJERUJU
Petak, 16 Srpanj 2010 12:53

Blagdan sv. Tome apostola jedan je od blagdana na koji se prema buli pape Leona X, dodjeljuju oprosti vremenitih kazni svima onima koji "na slavu kaleža i tekućine koja se u njemu čuva pobožno pohode narečenu crkvu i pruže ruke pomoćnice radi izgradnje crkve i uzdržavanje svjetla i svega drugoga što je navedeno... "

U subotu 3. Srpnja 2010. Predragocjenoj Krvi Kristovoj hodočastili su vjernici iz župa BDM žalosne iz zagrebačkog naselja Špansko i ministranti iz župe Uznesenja BDM iz Pešćenice iz općine Lekenik. Nakon pozdravnih riječi ludbreški kapelan vlč. Tihomir Kosec je podsjetio na Tominu sumnju i njegovo ispovijedanje vjere tek kad je očima vidio uskrslog Isusa i dodirnuo njegove rane. Kad mi vidimo ostatke toga misnog slavlja koje ima obličje krvi, to je posvješćivanje kako Bog djeluje u ovom svijetu i ostavlja vidljive tragove svoje prisutnosti.
O Tominoj nevjeri govorio je u svojoj propovijedi vlč. Marko Cvitkušić koji je, kaže, bio sumnjičav na Kristovo uskrsnuće. Često i mi imamo takvih trenutaka u životu, pa se pitamo: Bože kako i zašto? Često puta i sumnjamo. Ali stavimo sve to u Gospodinove ruke da on to obrati i pretvotri u dobro za naš život. Toma je povjerovao i naviještao Evanđelje čak do Indije. Tamo je kažu umro i pokopan. I dan danas u Indiji ima grupa kršćana koji se zovu Tomini kršćani. Za svoga boravka u župama Augsburške biskupije imao sam, kaže, kapelana iz Indije koji je pripadao kršćanima siromalobarskog obreda a koje u Indiji zovu Tominim kršćanima. On je došavši u Europu morao učiti misu prema rimskome obredu, rekao je vlč Marko Cvitkušić.
( fotografije P7030086, 7030088, 7030101 )