RASPORED SVETIH MISA

 

Nedjelja - 20. lipnja - DVANAESTA KROZ GODINU

7:30 + Dragutin i Antun Makar, Jelena i Antun Novosel

9:00 HRASTOVSKO

9:30 Za djecu - PRVA PRIČEST

11:00 Župna misa

19:00 + Ivica Pokrivač i Marijo Gašparić

19:30 APATIJA

Ponedjeljak – 21. lipnja

19:00 + Ivica Pokrivač i Marijo Gašparić

Utorak – 22. lipnja

19:00 + Ruža Crnković

Srijeda – 23. lipnja

7:30 + Agata i Josip Golubić, Radomir Pilipović i ob. Pongrac

19:00 - za uspješno polaganje ispita

+ Ana, Davor i Sara Čić

+ Marijo Gašparić i Ivica Pokrivač

+ Vlatka Fotak

+ Dragutin i Franciska Grabrovec i ob. Mlinarić

+ Gordana Međimurec

+ Ivan Hižak

- na čast Krvi Kristovoj za zdravlje

Četvrtak – 24. lipnja

7:30 - na nakanu sestara

19:00 + Levin Zlatar

Petak – 25. lipnja

7:30 - na čast Srcu Isusovu i Marijinu za zdravlje i zahvalu

19:00 + Marica i ob. Zember i Vice i ob. Mišetić

Subota – 26. lipnja

7:30 + Mirko Juras

19:00 - na čast Krvi Kristove

Nedjelja - 27. lipnja - TRINAESTA KROZ GODINU

7:30 + Mirko Herenčić

10:00 SVETA POTVRDA

11:30 Župna misa

19:00 + Nada i Franjo Križanec

 

 

 

Trenutno aktivnih Gostiju: 174 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Hodočašće lovaca u Ludbreg
Autor Goran Damjanić   
Utorak, 21 Studeni 2017 10:39

lovci

Ludbreg je u subotu 4. studenoga bio domaćin nacionalnog susreta lovaca Hrvatske. U "centar svijeta" pristiglo je tim povodom više od 1200 lovaca iz svih krajeva Hrvatske. U sklopu velike proslave, ali i spomendana svetog Huberta koji se slavio dan ranije 3. studenoga, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove na otvorenom svetu misu.


Od centra Ludbrega prema samom Svetištu formirana je povorka lovačkih saveza i društava na čelu sa svetim Hubertom na bijelom konju. Svetoj misi nazočio je, kao što smo spomenuli, velik broj lovaca, a predvodili su ih Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskoj lovačkog saveza i Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije. Ispred Varaždinske županije manifestaciju je podržao župan Radimir Čačić.

S ocem biskupom suslavili su u Svetištu domaćini, župnik i župni vikar Župe Presvetog Trojstva u Ludbregu, mons. Josip Đurkan i vlč. Kristijan Stojko, vlč. Nikola Tomašević te svećenici članovi lovačkih društava; pater Vitomir Glavaš, župnik u Novom Marofu, vlč. Zorislav Šafran, župnik u Križovljanu te don Ivica Jurišić, župnik Župe Murvice u Zadarskoj nadbiskupiji.

Prije početka euharistijskog slavlja svim hodočasnicima lovcima obratio se domaćin, mons. Josip Đurkan, ludbreški župnik, ujedno upravitelj Svetišta.
- Kroz punih šest stoljeća ovdje dolaze hodočasnici koji su potaknuti čudesnim znakom koji je Gospodin dao jednom svećeniku. Danas je na oltaru župne crkve prava pravcata krv. Relikvija krvi čuva se u prošteništu. I vi ste ovdje na oltar donijeli specifičan znak, znak Isusova križa u rogovima jelena kojeg je prema legendi lovac Hubert ugledao prilikom lova u Andama. Prije toga pogodila ga je do dna smrt njegove supruge te je duhovno i duševno bio izgubljen. Hodajući u prirodi i u lovu imao je prilike susresti se s Božjim stvorenjima, ali i sa samim sobom. Gospodina je molio da se više nikada od Njega ne odijeli. Krist mu je dao smisao duhovne snage. Po uzoru na Huberta, danas sveca, i nama ljudima 21. stoljeća mnoge nevolje mogu opteretiti život. I upravo druženje s prirodom, međusobno prijateljstvo i kada se dosta vremena provodi na čeki, daje nam priliku da razmišljamo o divnim Božjim stvorenjima, o sebi samima, o svom životu i ponašanju. To je pogodan trenutak koji nas dovodi bliže Bogu, da svoj život posvetimo ne samo za provode i zabave, nego i za druge. Da činimo više dobra bližnjima i tako pronađemo i sačuvamo smisao i radost života. Dragi lovci, neka vam današnji dolazak u proštenište bude svakome ponaosob poticaj da što češće susrećete Gospodina u nedjeljnoj i blagdanskoj euharistiji - poručio je mons. Đurkan nakon čijeg je govora Đuro Deček, predsjednik Hrvatskog lovačkog društva, upalio svijeću koju su lovci donijeli na dar u zavjetnu kapelu.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak podsjetio je kako nakon blagdana Svih svetih i Dušnog dana, dolazi slavlje svetog Huberta, zaštitnika lovaca koga je Katolička Crkva proslavila dan ranije.
- Danas je blagdan svetog Karla Boromejskog, odnosno Dragutina. Nakon Svih svetih, kada smo molili za naše pokojne, u ovoj svetoj misi slaveći blagdan svetog Huberta lovca, želimo se sjetiti i pokojnih lovaca. Nažalost događaju se ponekad u lovu nezgode i nesreće - naglasio je biskup Mrzljak.
Na kraju svete mise biskupu je na slavljenju svete mise zahvalio predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Deček uručivši mu prigodan poklon. Pjevanje je na svetoj misi animirao Župni zbor Presvetog Trojstva iz Ludbrega.