Trenutno aktivnih Gostiju: 361 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Čestit Božić i blagoslovljena nova 2019. godina
Subota, 22 Prosinac 2018 10:35

papa

Poštovani župljani, braćo i sestre

Na dobro Vam bilo porođenje Isusovo!

Kao dugogodišnji Vaš duhovni pastir, želim Vam i ovog Božića, uputiti svoju čestitku!

Naraštaj naše poslijeratne generacije imao je sreću u drugoj polovici XX st. osobno doživljavati i pratiti tehnološki razvoj i napredak u društvu. Doživjeli smo dolazak struje u naše domove, potom radija, tv. Nagli razvoj automobila, industijalizacije, let u svemir... S tim razvojem rasla je čovjekova samosvijest, ponos na svoje uspjehe ,osjećaj moći i gotovo svemoći. Političko uređenje sve je činilo da čovjeka uzdignu u središte zbivanja. Učilo ga se da mu uza sve ovo više nije potrebna vjera u Boga, vjernost u braku, obitelji, dalo mu se na volju da ili prihvati ili otkloni začeto dijete. Sve se to opravdavalo njegovom osobnom slobodom... neka radi što hoće...

Nije to ostalo bez posljedica. Osjetilo se da su naveliko poremećeni međuljudski odnosi, nezadovoljstvo usprskos svim uspjesima i nadama. Pustinja duhovna prodirala je u sve pore života, a očitovala se kao kriza morala, pameti i smisla. Premda obasut blagostanjem, premnogim matrijalnim dobrima ,počeše se zamječivati u osobnom i društvenom životu tragovi ugasle nade, smisla života i rada osobito kod mlađih ljudi. Društvo preobilja postalo je sve više i više duhovno siromašno. Izgleda da čovjek upravo mora glavom udariti u nevidljivi stakleni zid, kako bi postao svjestan svojih granica, krhkost i i neuspješnosti življenja.

Upravo u takovim situacijama Stvoritelj daje ljudima znak: "NAĆI ĆETE DIJETE umotano u pelenice i položeno u jaslice. "To se događalo u društvu u kojemu su mnogi prezirali djecu i onu u utrobi majki, i onu rodjenu. Te se situacije ponavljaju kroz povijest. I mi živimo u društvu koje je izokrenulo vrednote zasađene od Stvoritelja u ljudska bića / postaje nam normalno da ne cijenimo dijete, glasujemo za zakon koji dupušta abortus, svaramo si Božić po svojoj mjeri i pameti i idili. Božić komercijalne izmjene darova, kićenje božičnih drvaca, žaruljica i svijeća u svim ugodama tijela. To je zapravo ta noć koja zarobljuje ljudska srca i pameti.

I upravo kad je tama duha bila najveća,nevidljivost najgušća, zasjala je SVJETLOST S NEBA...koja želi obasjati svakog čovjeka. Kršćansko Božićno slavlje započinje upravo u otvaranju "čaše našeg srca" Gospodnjoj svjetlosti, koja je ponajprije obasjala betlehemske pastire, poručujući im: "Ne bojte se i navješćujem Vam veliku radost /Rodio Vam se spasitelj! Krist Gospodin!

Bog je postao čovjekom,rame uz rame,s rukom u ruci brat s bratom kako bi zajedno krenuli na put vječne sreće i Bog se pojavio u osobi! Kada se Bog pojavi u osobi pokaže se čovjek,onaj čovjek koji bez božjeg svjetla i pomoći, može samo sanjati i započeti ples besmislenog života ! Bog je onaj koji pomaže čovjeku, Bog je onaj koji spašava! Bog znači Ime ISUS !Sin Božji Isus Krist istinski dolazi na svijet i u ovu našu ljudsku povijest. Dolazi kao ponudjeni DAR ČOVJEKU tražitelju sreće i smisla. I kada mu čovjek otvori srce i dušu, želi se nastaniti i boraviti u njemu da ga pobožanstveni, da rastopi ledene spone.

U bolest zaleđenog
u bijedu utopljena
u mržnju zapletenog
u beznađe zasužnjenog čovjeka.

Zato je Božić, prije svega IZAZOV I POZIV da prihvatimo taj Božji dar/ da se odlučimo i da za zauzmemo drukčiji stav prema čovjeku,prema samima sebi i bližnjima. Ako nas Bog ne voli, sve postaje bez smisla! A ako nas Bog voli,a On to upravo čini šaljući nam samog sebe u svome sinu Božiću, On je zapravo za nas sunce u čijoj toplini okopni i najzaleđenije čovjekova savjesti biće.

Spisateljica Gertrud fon la Pen piše: Poruka Božića daje mi odgovor na pitanje: ŠTO VJERUJEM. U činjenici da je Bog postao čovjekom otkrila nam se tajna neizmjernog Boga / Naš se pogled usmjeruje na čvjeka koji je postao objekt Božje ljubavi. Vjerujem u Boga i čovjeka. Ali samo zato jer vjerujem u Boga ,vjerujem u čovjeka. Čovjek bez vjere u Boga ubrzo postaje nevjerodostojan. To je Božić! To je naša kršćanska katolička vjera. Budimo ponosni na tom Božjem daru i bogatstvu kojim smo kao vjernici obdareni. I ove će godine posjetiti Vašu obitelj poslanik Isusov iz naše župe, moliti za Božji blagoslov u vašoj obitelji tijekom iduće 2019.g.

Izvor svakog blagoslova je sam Bog. Biblija nam na mnogo mjesta svjedoči da je Bog blagoslivljao neke ljude, kojima je povjeravao posebne zadatke, a oni su taj blagoslov prenosili na slijedeće naraštaje.

Tako blagoslivlja i nas danas ! Gospodinov blagoslov znači da nas BOG DARUJE SVIM DOBRIMA KOJA SU NAM POTREBNA ZA -ŽIVOT I ŠTITI NAS OD OPASNOSTI I POTIČE DA NAM ŽIVOT RASTE I BUDEMO USPJEŠNI U SVIM NAŠIM POTHVATIMA.

Božji blagoslov možemo usporediti s kišobranom. Kišobran rastvaramo kad nam je potrebna zaštita. Zaštita od nevremena, kiše, od sunca i vjetra. Kišobran nas štiti da ne pokisnemo na kiši, da ne izgorimo na suncu, da nam prašina ne ide u oči na vjetru. Kad imamo kišobran znademo da se možemo zaštiti i odvažiti se za izlazak iz kuće. Tako je i s Božjim blagoslovom. Štiti nas od opasnosti, i ohrabruje nas da idemo dalje. Bog ide, kroči s nama, i prati nas i onda kad ne znamo sami dalje. Bog je za nas poput kišobrana -ZAKLON I ZAŠTITA, VJERAN PRIJATELJ! Blagoslov nam jamči da će nas Bog pratiti i čuvati, da će s nama hodati i s nama ostati. Blagoslov nas podsjeća da je Bog pouzdan, da nam neće uskratiti svoju blizinu, ni u najtežim trenucima te da će nas podupirati u životu. S naše strane Božji blagoslov trebamo primiti, slušati ga i vjerovati u njegovu snagu!

U to ime SVIMA VAMA I OBITELJI: Čestit Božić, božične blagdane, i puno blagoslova u Novoj 2019. godini žele Vam od srca

Mons. Josip Đurkan, župnik, 
Vlč. Kristijan Stojko, ž. Vikar,
časne sestre s. Kristina, s. Karla, s. Justina