Trenutno aktivnih Gostiju: 183 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
©2010 Župa Presvetog Trojstva - Ludbreg |CMS: Joomla! | Base design: Siteground | Razvoj: Almahor Studio |
Zavjet Hrvatskog Sabora
Zavjet Hrvatskog sabora
Petak, 05 Veljača 2010 19:03

Uz svima intrigantna i običnom čovjeku ponekad teško razumljiv misterij ozdrvavljenja bolesnih koji su u nevolji tražili Božju pomoć, Ludbreško proštenište jedinstveno je i u javnosti poznato po zavjetu Hrvatskog Sabora da će u Ludbregu izgraditi kapelu u čast Presvetoj Krvi Isusovoj. Zavjet je učinjen 15.12.1739. godine u vrijeme dok je u Moslavini oko Volodera punih 7 mjeseci harala strašna epidemija kuge. Kako su u to vrijeme opustjela mnoga ognjišta hrvatski staleži i redovi na saboru u Varaždinu učinili su zavjet koji glasi:

"Da odvratimo pošast i zlo, što preotima mah u jednom dijelu Moslavine, valja da se pored tjelesnih lijekova,

Pročitaj cijeli članak...
 
Okružnica nadbiskupa Stepinca
Četvrtak, 13 Svibanj 2010 16:16

"IZVRŠIMO U HRVATSKOJ SVETOJ GODINI DAVNI ZAVJET HRVATSKOG SABORA!"

Okružnica koja ima da se pročita u svim crkvama i objavi po cijelom hrvatskom narodu

Kroz stoljeća su sudbinom hrvatskog naroda odlučivali hrvatski sabori. U djelovanju hrvatskih sabora dolazila je uvijek do izražaja duša hrvatskog naroda, koja je duboko katolička. Zato su sve odluke hrvatskih sabora uvijek bile u skladu s katoličkim životom, mišljenjem i osjećanjem hrvatskog naroda, a to je u posebnim nekim historijskim zgodama dolazilo i do osobitog izražaja u zaključcima hrvatskih sabora.

Među tim zaključcima ima i jedan, kojim ima značaj zavjeta što ga je Hrvatski sabor u ime hrvatskog naroda učinio Bogu. U godini 1739 harala je naime kuga u nekim krajevima Hrvatske. U prosincu te godine sastao se Hrvatski sabor u tadanjem saborskom gradu Varaždinu i zaključio

Pročitaj cijeli članak...
 
Zavjet nadbiskupa Stepinca
Četvrtak, 13 Svibanj 2010 16:23

Crkva je čuvarica božanskih istina!

( Propovijed na blagdan Krista Kralja u prvostolnoj crkvi prigodom zavjeta Zagrebačke nadbiskupije, u Zagrebu, 29. Listopada 1944.)
Dragi moji vjernici!
Veliki je jauk napunio jednom zemlju egipatsku. Bilo je to one noći, kad je anđeo pomora pogubio sve prvorođence u zemlji egipatskoj, kako mu je naložio Gospodin. Ostali su pošteđeni samo prvorođenci u kućama, koji su dovratnici bili poškropljeni krvlju janjetovom, kako je Gospodin naredio slugi svome Mojsiju: „Krv po kućama, u kojima stanujete, bit će vam zaštitni znak. Kad vidim krv, proći ću vas Među vama ne će biti pomora, kad stanem ubijati u zemlji egipatskoj. „ (Izl 12,13)
Danas ne jauče Egipat, nego jauče čitava kugla zemaljska. Padaju ne samo sitna djeca, nego padaju i očevi i majke, odrasli mladići i djevojke, starci i starice, baš kao da su se približila ona grozna vremena o kojima govori Knjiga Otkrivenja sv. Ivana Apostola. A što da se i čudimo tomu?
Pročitaj cijeli članak...
 
Ispunjenje zavjeta
Četvrtak, 13 Svibanj 2010 16:28
Dolaskom komunista na vlast 1945. počeo je nezapamćeni progon Crkve. Ludbreški župnik Matija Crnković, čuvar svetišta, uhićen je i bez suda ubijen u lipnju 1946. Nova vlast je s gradskoga trga uklonila pil Sv. Trojstva, zaštitnika ludbreške župe. Vojska je dolaskom u kapelu dvorca Bathyannyani, u kojoj se po predaji dogodilo čudo Krvi Kristove, pretvorila u konjušnicu. Svi su zidovi prebojani, oltari su pocijepani i spaljeni, a kipovi s oltara bačeni u rijeku Bednju. U Ludbregu su zabranjeni svi vjerski skupovi. Prema pričanjima domaćih ljudi, policija je hodočasnike koji su se usudili doći legitimirala i silom ih vraćala kućama. Misna slavlja za veliko mnoštvo održavala su se u cinktoru župne crkve.
Pročitaj cijeli članak...
 
Tekst Župne povelje
Četvrtak, 13 Svibanj 2010 16:30
"Godine gospodnje 1993 za vrijeme ponitifikata pape Ivana Pavla II , nadbiskupa zagrebačkog Franje kardinala Kuharića, predsjednika Repubilke Hrvatske dr. Franje Tuđmana, predsjednika Hrvatskoga sabora Stipe Mesića, župnika ludbreškog vlč. Josipa Đurkana, uz zalaganje župljana ludbreške župe, radnika i predvodnika ludbreških radnih organizacija, a nakon 254 godine od izrečenog zavjeta Hrvatskog sabora u gradu Varaždinu, daruje Crkva ludbreškoga kraja ovo Svetište sa Zavjetnom kapelom u čast Predragocjene Krvi Isusove svome hrvatskom narodu, koji je nakon mnogih stoljeća ostvario svoju samostalnu državu, na duhovnu korist i trajan spomen.
Pročitaj cijeli članak...
 
Tekst povelje Hrvatskog sabora
Srijeda, 09 Veljača 2011 22:35
POVELJA

O polaganju kamena temeljca za kapelicu Presvete Krvi Isusove u Ludbregu

Nakon 254 godine, u vrijeme kada je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, predsjednik Hrvatskog Sabora i Zastupničkog doma Sabora g. Stjepan Mesić, predsjednik Županijskog doma Sabora g. Joisp Manolić, župan županije Varaždinske dr. Zvonimir Sabati, načelnik Općine Ludbreg mr. Franjo Križanić, a nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije kardinal Franjo Kuharić, te župnik Župe Presvetog Trojstva u Ludbregu vlč. Josip Đurkan, ispunjava se zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. Godine.

Te je godine velikim dijelom Hrvatske vladala kuga od koje je umrlo mnogo ljudi.

U prosincu iste godine sastao se Hrvatski sabor u tadašnjem saborskom gradu Varaždinu i zavjetovao se da ako Bog odvrati kugu od naroda u zahvalu: „ da se ima sagraditi kapela u čast i za veći porast sleve Presvetoj Krvi Isusovoj, koja se čudom jedva kad čuvenim ili sasma rijetkim i cijelome svijetu strašnim pretvorila u vidljivu Krv, te koja se dosad čuvala u Ludbregu, mjestu najvećeg Blaga cijele kraljevine. A i za veći poticaj na poštivanje i pobožnost prema istoj Presvetoj Krvi. „ ( saborski zapisnici, knj. VII str. 66 i 67. )

Danas 4. Rujna 1993. Godine polaganjem kamena temeljca za kapelu Presvete Krvi Isusove u Ludbregu ispunjava se zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. Godine.

Kamen temeljac polaže predsjednik Hrvatskog sabora g. Stjepan Mesić.

U Ludbregu, 4. Rujna 1993. Godine

Predsjednik Hrvatskog sabora:

Stjepan Mesić